Amerikan Vatandaşı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekiyor?

Amerikaya yerleşmek birçok ülkedeki insanın hayallerini süslüyor. Süresiz kalmak, devlet imkanlarından yararlanmak için de Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olmanız gerekiyor.

Amerikan vatandaşı olabilmek için birden fazla yöntem var. En kolayı Amerika’da doğmak… Amerika’da doğan çocuklar, Amerikan vatandaşı sayılıyorlar.

Amerikan ordusunun bir parçası olmak, Amerika’da iş kurmuş ve oturma izninizin olması, Amerikan vatandaşı biriyle evlenmek yada ebeveynlerinizin ABD vatandaşı olması diğer yöntemler.

Kısacası vatandaş olabilmeniz için öncesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde yasal olarak ikamet ediyor olmanız gerekiyor. Turist vizesi buna sayılmıyor.

Amerikan vatandaşı olmak neler kazandırır?

  • ABD vergi kanunlarından yararlanma
  • Amerikan pasaportuna sahip olma (neredeyse dünya üzerindeki her yere vizesiz gitme imkanı)
  • Geri gönderilme korkusunun olmaması
  • Oy kullanma hakkı
  • Federal yardımlar ve istihdam avantajları
  • 6 aydan uzun istediğiniz kadar seyahat hakkı
  • Devlet teşvikleri, pasal ödül yada burslar alabilme
  • Amerikan devletinin vatandaşlarına sunduğu bütün imkanları kullanabilme

Amerika Vatandaşı Olmak Ne Kadar Sürer?

Amerikan vatandaşı olmak sahip olduğunuz oturma iznine göre farklı süreçleri gerektirmektedir. 1 yıldan fazla ya da az olabilmektedir.

Durumlara Göre Amerikada Kalma Süreniz

  • Yeşil kartınızın olması durumunda 5 sene
  • Amerikan vatandaşı eşinizle birlikte kalıyorsanız 2 sene
  • Ebeveynleriniz ABD vatandaşı ise 5 sene
  • ABD ordusunda görevli iseniz 2 sene

gibi süreler bulunuyor. Bu süreç içerisinde Amerika’da kalmanız gerekiyor.

Amerikan Vatandaşlığa Geçiş Süreci

Bahsedilen süreleri doldurduysanız geriye başvuruları yapmanız kalıyor.

İlk olarak Form N-400 formunun ücretini ödemeniz ve doldurmanız lazım.

Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) gönderdiğinzi başvuruyu inceleme alacaktır. Formu doldurduktan sonra size geri dönüşün sağlanması 6 ay ile 1 sene civarında farklılık göstermektedir.

Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise form doldururken hata yapmamanızdır. Eğer hata yaptırsanız süre uzayacak belki de olumsuz sonuçlanacaktır.

Formu doldururken hata yapmamak için İngilizce tercüme hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Hatta bu işi profesyonel olarak yapan göçmenlik avukatından hukuki destek alabilirsiniz.

Böylece bütün sürecin doğru yürüğünden emin olursunuz.

Form-400 Sonrasında Göçmenlik Görüşmesi

USCIS başvurunuzu olumlu cevaplar ise tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

USCIS sizi görüşmeye davet edecektir ve burada birçok testten geçeceksiniz.

USCIS’ya yapılan talepler fazla olduğundan dolayı görüşme randevu ileri randevu tarihleri verilebiliyor.

Başvuru yaparken yoğun bölgeleri seçmemeyi özen gösteriniz. Yoksa bekleme süreniz çok uzun olabiliyor.

Örnek Vatandaşlık Görüşmesi

Mülakat Sonrası

Mülakatı başarıyla geçmeniz halinde ABD vatandaşlık yemini etmeniz gerekiyor. Vatandaşlık yemini almanız için de 2 yıl ya da 180 civarında bir süre beklemeniz gerekebilir.

Bu süre yoğunluğa bağlı olarak değişmektedir.

Amerikan Vatandaşı Olma Şartları Nelerdir?

  • 18 yaş ve üzerinde olmak
  • Yeşil kartınızın 5 sene boyunca olması (ikamet izni)
  • Ahlaklı ve iyi karakterli olmak
  • İngilizceyi temel seviyede bilmek
  • ABD tarihi ve hükümeti hakkında bilgi sahibi olmak (Vatandaşlık görüşmesinde bu konu hakkında sorular soruyorlar)
  • Vatandaşlık, bağlılık yemini için istekli olmak

Vatandaşlık Mülakatı İçin Neler Yapılması Gerekiyor?

USCIS başvurusu yaptığınızda geçmişiniz kontrol edilir. Geçmişte suç vb. durumlarınız ya da Amerikan Devletine tehdit oluşturacak davranışlarda bulunduysanız başvurunuz red edilebilir.

USCIS başvurusu cevabını aldığınızda parmak izi için size
gönderilen yer ve saate uygun olarak yerel uygulama destek merkezine gitmeniz gerekiyor.

USCIS sınav öncesinde sizden ek belgeler talep edebilir. N-400 için gereken bütün prosedürleri uygulamanız lazım.

Sınavdan 30 dk önce sınav yerinde olun. Başvuru belgelerinizi eksiksiz tamamlayın ve kontrol edin.

Mülakatta size birçok soru soracaklar. Sorulan bu sorulara dürüst ve doğru cevaplar veriniz. Tutarsız olmayınız.

Eğer mülakattan sonra olumlu cevaplanır size USCIS size bildirim gönderecektir ve sonrasında vatandaşlık yemini edeceksiniz.

Mülakatı geçmeniz halinde görevli memurlar aynı gün ya da bir kaç gün içerisinde sizi bilgilendirecekler.

Vatandaşlık yemini etmeye gittiğinizde gerekiyorsa takım elbise, yeşil kartınızı götürmeniz gerekecek.

Süreçlerini sorunsuz çözebilmeniz için göçmenlik avukatından hizmet almanızı tavsiye ederiz. Bütün belgelerinizin sertifikalı, yeminli olması gerekmektedir.

Yazar Hakkında:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir